Absolventul Andrei Carandiuc, întreprinzător în Canada:
”ULIM a fost și este o universitate de top”

Andrei Carandiuc, absolvent cu studii de licență și masterat la ULIM, promoția 2003 a Facultății Științe Economice și a structurii acesteia - Filiera Francofonă Gestion et administration des entreprises, este fondatorul și proprietarul unei companii de transport în Canada - CA GLOBAL CARGO. Ocupația tânărului din prezent ține de gestiunea și managementul propriei afaceri. Până a da admiterea la ULIM, a urmat studii în Franța, la Université Stendhal – Grenoble III și la Centre Universitaire d’Études Françaises. În perioada ULIM, Andrei Carandiuc s-a specializat în relații economice internaționale și finanțe.

După absolvire, și-a continuat studiile la École des Hautes Études Commerciales (HEC)/Școala de Înalte Studii Comerciale - Programme d’échange Internationale Montréal, în Québec, Canada. HEC este un program al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), destinat celor mai buni studenți, beneficiari ai unor burse, ce acoperă cheltuielile pentru studii în străinătate, în totalitate.

”ULIM mi-a influențat cariera și chiar toată viața”

În perioada HEC Montreal, Andrei Carandiuc a activat la AUF. La inițiativa tânărului, au fost alocate fonduri speciale pentru crearea unui program de schimb de experiență pentru ULIM și HEC, de care au beneficiat numeroși studenți și profesori de la noi.  La mai mulți ani distanță de la absolvire, Andrei Carandiuc mărturisește: ”ULIM mi-a influențat cariera și chiar toată viața. În perioada studenției mele, ULIM era o instituție academică tânără, deja apreciată de tineri, fiind plasată în chiar inima Chișinăului.

ULIM a fost și este o universitate top. Cadrele didactice bine instruite și posibilitățile enorme de a învăța, prin diversitatea programelor de studii, în dependentă de opțiunile studenților – au fost și sunt avantajele acestei instituții de învățământ superior”, spune Andrei Carandiuc.

Din rețetele succeselor la studii și în carieră

Rugat să ne dezvăluie rețetele succeselor la studii și în carieră, tânărul a menționat: ”La universitate se vine, întâi de toate, pentru a face carte, iar restul activităților studențești să rămână în măsura timpului disponibil! Având acest țel, fiecare student are șansa de a reuși și de-a avansa în plan profesional. Astfel, am avut ocazia să izbândesc nu doar la ULIM, dar și la universități din alte țări. Grație acestui fapt, am călătorit mult, având ocazia să cunosc multe culturi și să înțeleg la modul practic funcționarea relațiilor economice internaționale”, afirmă absolventul ULIM.

Orice tânăr din R. Moldova poate reuși în carieră, indiferent de gradul de corupție existent, consideră Andrei Carandiuc. ”Totul este în mâinile noastre, primordială este  buna pregătire a fiecăruia. Și, un sfat: fiți sinceri față de voi înșivă, învățați, în primul rând, să reușiți nu pentru părinți, rude sau anturaj! Tinerii pot avea succes doar dacă au rezultate bune la universitate. Îndemn toată lumea să se implice în programe și concursuri internaționale, ce lărgesc orizonturile intelectuale. AUF este un partener credibil în acest sens”, susține Andrei Carandiuc.

Revenirea celor mai deștepți, speranța în renaștere

Absolventul ULIM face parte din pleiada celor mai deștepți tineri din R. Moldova, ajuns în exodul creierelor, a celor mai valoroși. Totuși, el își îndeamnă semenii să fie încrezători în schimbarea mentalităților și generațiilor, până la venirea celor bine pregătiți în fruntea țării, cu noi viziuni, realizări veritabile, nu doar cu promisiuni ieftine. Andrei Carandiuc, împreună cu mulți alți cetățeni de-ai noștri, va reveni acasă, mai târziu, pentru a asigura continuitatea unor proiecte începute.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

 


02.06.2017