VIDEO Președintele Traian Băsescu, la ULIM:
”În R. Moldova, nu vreau să-mi reconstruiesc o carieră politică”

Azi, președintele Traian Băsescu a efectuat o vizită, la ULIM, unde a susținut o conferință publică, la care a abordat chestiunea Unirii R. Moldova cu România, ca proiect de Țară, sub aspecte pragmatice pentru viitorul tinerilor. Înaltul oaspete a purtat un dialog interactiv cu studenții ULIM, explicându-le mecanismele practice ale unui eventual proces de reunificare a celor două state, ca salvare a R. Moldova din zona intereselor geopolitice și pentru a nu deveni victima unei amenințări armate în regiunea transnistreană. Dna prim-vicerector Ana Guțu, și-a exprimat satisfacția de a-l avea ca invitat, la ULIM, pe însuși ”președintele tuturor românilor”, însoțit de deputatul Eugen Tomac.

Urmăriți AICI evenimentul filmat:

Dialog sub aspecte pragmatice pentru viitorul tinerilor

”Dl Traian Băsescu este o personalitate notorie a politicului european, care s-a realizat profesional de o manieră excepțională. A condus cea mai mare navă petrolieră a României. A fost ministru al Transporturilor în cinci guverne diferite, ex-primar al Bucureștiului, pe parcursul a două mandate și, ulterior, președinte al României, timp de zece ani.

Traian Băsescu este omul care nu a pierdut nicio bătălie politică și, astăzi, a venit, la ULIM, să vorbească despre Unirea R. Moldova cu România, ca proiect de Țară, pe care l-a anunțat încă din 2013, când era președinte în exercițiu”, declară dna Ana Guțu.

Dl Traian Băsescu a mulțumit conducerii ULIM, pentru că a acceptat o asemenea întâlnire. Domnia sa a îndemnat tinerii să aibă curaj să discute referitor la Unirea cu România, pentru că, astfel, există șansa să se producă. ”Problema este, că fiecare an de întârziere înseamnă costuri tot mai mari, de aceea, procesul trebuie declanșat cât mai rapid cu putință”, consideră președintele român.

Un proiect de Țară, cu costuri tot mai mari…

Dl Traian Băsescu a făcut o radiografie a situației geopolitice actuale, cu actori internaționali de prim-plan. ”În R. Moldova nu se spun adevăruri, ci se vând iluzii. Una este iluzia intrării în UE și alta - în Uniunea Euroasiatică. O spun ca om, care a fost prezent în Consiliul European, timp de zece ani, unde niciodată nu s-a acceptat ideea continuării extinderii UE către Est. Prioritatea fixată pentru următoarele două decenii este integrarea Balcanilor”, precizează președintele Traian Băsescu.

Alternativele reale ale R. Moldova sunt: să rămână într-o zonă gri, unde se va da mereu o bătălie între blocul comunitar al UE și Federația Rusă. ”Aceasta înseamnă o viață grea și incertă pentru orice cetățean al R. Moldova. Federația Rusă are argumentul forței, cu tancuri pe teritoriul R. Moldova, iar Bruxelles are argumentul banilor și condiția reformării instituțiilor statului. Ambele soluții, însă, lasă țara într-o mare incertitudine”, menționează președintele român.

O chestiune de demnitate națională

”România este un stat membru al NATO, al UE și, dacă Unirea se produce pe baza principiilor enunțate de Actul Final de la Helsinki, în 1975, nimeni nu se poate opune. În baza acestuia, s-a produs reunificarea Germaniei, s-a despărțit Cehia de Slovacia, s-a creat coridorul prin care Slovenia are acces la Marea Adriatică prin teritoriul Croației. Este ”Biblia” păstrării păcii pe continentul european, în care se specifică modul în care pot fi modificate frontierele prin decizii politice și negocieri între state”, remarcă președintele Traian Băsescu.

Domnia sa a readus în discuție necesitatea neutralizării efectelor Pactului Molotov-Ribbentrop,  aceasta fiind ”o chestiune de demnitate națională”.

Azi, la zece ani, de când România este în UE și, la 21 de ani, de la semnarea Acordului de asociere, produsul intern brut pe cap de locuitor în România este de 6,7 ori mai mare decât cel din R. Moldova. Dacă în 1990, exporturile României se cifrau la 10 miliarde de dolari, în anul trecut, se estimau la 56 miliarde de euro.

”Am venit să vă spun, că România a avansat enorm față de RM”

”Acesta-i saltul uriaș, pe care l-a făcut o țară care nu e perfectă. Am venit să vă spun, că România a avansat enorm față de R. Moldova și că șansa excepțională a acesteia este doar Unirea cu țara, în care cetățenii se simt în siguranță, pentru că sunt în NATO și au perspectiva prosperității, chiar dacă nu au atins-o până acum.

În R. Moldova, nu vreau să-mi reconstruiesc o carieră, pentru că mi-a ajuns. Am fost de toate în politică: ministru, primar general, președinte. Sunt aici, pentru că mi-am terminat aceste misiuni. Ca simplu senator, am obligația să spun ceea ce cred despre viitorul celor două țări românești. Toată energia o voi dedica necesității explicării acestei împliniri politice majore”, declară președintele Traian Băsescu.

     Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța


17.11.2017