Un chimist american de origine română și scenariile viitorului, schițate, la ULIM

Chimistul american de origine română, dl. Livius Percy, a susținut, la ULIM, un seminar, cu tema „Transumanism, postumanism – provocări ştiinţifice şi etice”, în cadrul Facultăţii Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială. „Am avut o serie de întâlniri cu studenţi de la diferite facultăţi şi instituţii, unde am abordat şi alte teme, precum eutanasia, avortul, clonarea, eugenia, etc. Pentru generaţia noastră căutarea adevărului era o stare firească, o obsesie, noi eram însetaţi de adevăr. Generaţia de azi trebuie provocată în căutarea acestuia”, consideră dl. Livius Percy.

Crearea omului-maşină

În cadrul întâlnirii cu studenţii ULIM, dr. Livius Percy a povestit despre tenţinţele ştiinţei moderne în ceea ce priveşte crearea inteligenţei artificiale, cu referire la scenariile asupra viitorului şi a securităţii globale. Crearea organelor artificiale pentru transplanturi, clonarea animalelor şi a omului, eugenia – dorinţa de a crea oameni perfecţi şi de a-i elimina pe cei cu anumite defecte (în opinia unora!) – toate aceste tendinţe ale ştiinţei moderne ar trebui să ne pună în gardă. Va putea oare societatea viitorului să beneficieze de o securitate globală? Nu ar fi posibil ca aceste creaturi hibride să preia, la un moment dat, întâietate şi controlul asupra celui ce le-a creat? Poate cineva decide, care fiinţă omenească are dreptul la viaţă şi care nu? Aceste aspecte ale ştiinţei îndeamnă omul modern să caute la rădăcina lucrurilor.

Căutările tinereţii savantului și tinerii de azi

Dl. Livius Percy, născut la Cluj-Napoca, este licențiat în chimie al Universității Illinois, unde a urmat și studii doctorale. A activat, timp de mai multe decenii, în calitate de chimist în cadrul Reţelei Naţionale de laboratoare din SUA, realizând cercetări industriale în cadrul companiei farmaceutice "Sandoz". În urmă cu zece ani, a început să studieze apologetica creştină. 

Dna Svetlana Rusnac, decanul Facultăţii Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie, Asitenţă Socială, susține că, pe an ce trece, vin tot mai mulţi studenţi la seminarele oaspetelui din SUA, deoarece el îi motivează să gândească, să cunoască și să analizeze noile tendinţe ale ştiinţei moderne, acestea fiind idispensabile omului de azi, care trăieşte într-o societate în continuă schimbare.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


02.10.2017