Rectorul Andrei Galben:
”Tinerii care studiază limba chineză, au făcut o alegere excelentă”

Un spectacol de zile mari, dedicat Anului Nou Chinezesc - Festivalul Primăverii 2016 - a fost organizat de Institutul ”Confucius” din cadrul ULIM, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău. Au evoluat tineri artiști care studiază limba chineză la ULIM, la liceele ”Mihail Berezovschi”, ”Socrate” din capitală și chiar micuți de la Grădinița ”Lăstărel”.

Evenimentul a beneficiat de participarea dlui Andrei Galben, rectorul ULIM, dlui Zhang Yinghong, ambasadorul Extraordinar și Plenipootențiar al Chinei în RM, dlui Mihail Şleahtiţchiconsilier prezidențial pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă, reprezentanților unor companii chineze, Centrului Lingvistic din Bălți, Centrului de Medicină Chineză din Moldova etc.

Sistemul educațional chinez se situează pe locul V în lume

Rectorul Andrei Galben a felicitat comunitatea chinezilor din RM cu ocazia sărbătorii, invocând tradiția de mai mulți ani a ULIM, de la fondarea Institutului   ”Confucius”, de a consemna cel mai important eveniment al anului al acestui popor oriental, cu participarea multor personalități din viața publică din țară, dar și din străinătate.

”Depunem eforturi considerabile pentru susținerea idealurilor de azi ale Republicii Populare Chineze, în contextul în care sistemul său educațional se situează pe locul V în lume. De aceea, tinerii de la noi care studiază limba chineză au făcut o alegere excelentă”, consideră dl. Andrei Galben.

Ambasadorul Chinei, deosebit  de mulțumit de evoluția Institutului ”Confucius” din cadrul ULIM

Ambasadorul Zhang Yinghong menționează progresele importante în relațiile diplomatice între RM și China. ”S-a activat dialogul politic dintre țările noastre, cooperarea pragmatică ne-a adus cele mai bune rezultate. Ne bucurăm de o creștere a exportului produselor din RM în China - cu 4% mai mult decât în anul trecut, în specal a vinului moldovenesc – cu 90%, comparativ cu anul 2015”, spune diplomatul chinez.

Domnia sa  se arată deosebit de mulțumit de evoluția Institutului ”Confucius” din cadrul ULIM. În prezent, peste cinci sute de studenți din RM învață chineza la această instituție. Anul trecut, la manifestări culturale organizate de ”Confucius”, au participat peste două mii de persoane. Anual,  acest institut acordă tinerilor din RM cu cele mai bune rezultate burse și studii gratuite în China.

Dl. Zhang Yinghong promite aprofundarea relațiilor cu RM, în special, în educație și cultură, cu investiții substanțiale în dezvoltarea unicului institut de studiere a culturii și limbii chineze în țara noastră – Institutul ”Confucius”.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


23.02.2016