O profesoară de la Universitatea Eastern Illinois din SUA susține un seminar de două zile, la ULIM

Azi, dr. Frances Murphy, Fulbright Scholar în cadrul ULIM, a susținut prima parte a seminarului de două zile Efectele încarcerării asupra familiilor, destinat, întâi de toate, viitorilor psihologi și asistenți sociali. Domnia sa activează, de 25 de ani, la Școala de Științe ale Familiei și Consumatorului (The School of Family and Consumer Sciences) din cadrul Universitatății Eastern Illinois din SUA. Predă cursuri precum dezvoltarea copiilor, soluționarea conflictelor de familie, comunicarea, dezvoltarea adolescentului și diversitatea culturală. Un interes aparte constituie implicarea sa într-un program comunitar de acordare a ajutorului psihologic deținuților din închisoarea locală, părinților, încurajând relația indispensabilă a acestora cu copii lor.

Fiind proaspătă bursieră a celui mai prestigios program  de schimburi culturale, științifice și educaționale Fulbright, desfășurat de SUA în întreaga lume, dna Frances Murphy este implicată în proiecte universitare, la ULIM, unde predă un ciclu de cursuri în cadrul Facultății de Psihologie, Științe ale Educației și Asistență Socială,  pe parcursul primului semestru de studii.

Instruirea viitorilor psihologi și asistenți sociali privind efectele încarcerării asupra familiilor

Dr. Frances Murphy prezintă studii comparative de ultimă oră ale mai multor state, referitoare la sistemele penitenciare, statisticile de profil, efectele psihologice ale încarcerărilor dincolo de zidurile închisorilor. Una dintre temele de cercetare ale domniei sale se referă la consilierea familiei în situații de încarcerare a unui membru.

Nici chiar în SUA nu există peste tot servicii specializate în acordarea de asistență persoanelor afectate de ispășirea condamnărilor în instituții detenționale, precum și foștilor condamnați, cu probleme mari în reintegrarea în societate. Profesoara de la Universitatea Eastern Illinois pledează pentru formarea unor specialiști bine instruiți, care să ofere  servicii de asistență acestor categorii sociale.  

”Scopul seminarului, la ULIM, este de-a dovedi că deținuții au familii și nu trebuie judecați doar prin prisma faptelor săvârșite. Nu numai cei încarcerați sunt afectați de această realitate, ci și familiile lor, chiar orice cetățean al țării de unde provin. Promovăm reintegrarea acestor oameni în viața normală, pentru a-și relua rolul de părinți. În acest proces, e necesară implicarea masivă a psihologilor și asistenților sociali, care să sprijine revenirea foștilor deținuți în familii”, menționează dr. Frances Murphy.

Menționăm că, profesoara din SUA se află a doua oară în cadrul unei mobilități academice, la ULIM. În R. Moldova, domnia sa efectuiază studii privind familiile, comunicarea și relațiile dintre părinți și copii. Dr. Frances Murphy face investigații în grădinițe, unde analizează comportamentele copiilor, oferind recomandări în educația preșcolară. ”Am decis să vin în R. Moldova, pentru că iubesc această țară. De fapt, am revenit în Chișinău, unde am mai fost în urmă cu 20 de ani, în cadrul unei mobilități academice, tot la ULIM”, precizează dr. Frances Murphy.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


07.11.2017