Festivalul ”Mărțișor” a început la ULIM, cu celebri soliști ai Operei Beijing

Celebri soliști din China, veniți să participe, în premieră, la Festivalul Internațional de Muzică ”Mărțișor”, au avut azi, la ULIM, un spectacol de prezentare a istoricei Opere Beijing. Această instituție teatrală se situează pe primul loc între operele de origine chineză atât ca număr de piese în repertoriu, de artişti, formaţii şi spectatori, cât şi ca influenţă. Evenimentul a fost organizat de Institutul CONFUCIUS, cu suportul Rectoratului ULIM și Ambasadei Republicii Populare Chineze în R. Moldova și cu participarea dnei Zhang Yan Jun, soția ambasadorului chinez și dui Zhang Shou He, secretarul Partidului Comunist din municipilul Tianjin. Studenții au admirat un minispectacol de operă tradițională din Țara Marelui Zid, fiind implicați direct de actori să joace alături de ei roluri.

Artiști reprezentând chintesența Chinei

Dna Zhang Yan Jun, soția ambasadorului Republicii Populare Chineze în R. Moldova: ”Mă bucur să particip la prezentarea Operei Beijing, la Institutul CONFUCIUS din cadrul ULIM. Suntem onorați să invităm artiști celebri din țara noastră, pentru a face cunoscută și aici, în R. Moldova, chintesența Chinei. Opera Beijing reprezintă însăși cultura chineză, bogăția spirituală a întregii umanități. În anul 2010, Opera Beijing a fost înscrisă în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imateral al umanității de către Programul Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Suntem convinși de faptul, că acest eveniment va spori și mai mult înțelegerea și aprecierea culturii chineze”.

”Bijuteria” Orientului apropie popoarele noastre”

Rectorul Andrei Galben, la rândul său, a rostit un mesaj de salut oaspeților, cu referiri elogioase la istoria acestei trupe cunoscute în lumea întreagă, ca simbol al culturii muzicale și scenice chineze. 

”Nici nu mi-aș fi putut imagina că, la ULIM, vom avea asemenea oaspeți de seamă, precum artiștii Operei Beijing.  Sunt încântat că mâine, melomanii din R. Moldova vor avea șansa să urmărească un spectacol extraordinar al Operei Beijing și să admire această ”bijuterie” a Orientului. Astfel, vom deveni mai bogați și mai buni cunoscători ai Chinei artistice, fiind martorii unei apropieri a popoarelor noastre, a Chinei și Europei, în general. Sunt recunoscător conducerii Hanban (sediul central al Institutului CONFUCIUS), conducerii acestuia din cadrul ULIM, Universității Pedagogice Nord-Vest din Lanzhou, Ambasadei Republicii Populare Chineze în RM, pentru munca depusă în organizarea acestui eveniment în instituția noastră și participarea la Festivalul Internațional ”Mărțișor”, declară dl. Andrei Galben.

Din culisele și secretele operei chineze

Dna Lu Yang, conducătoarea primei trupe  din China - a Operei Beijing din municipiul Tianjin, a făcut o prezentare bogată, însoțită de un spectacol al virtuozității soliștilor chinezi. Aceasta reprezintă o combinație de muzică, dans acrobatic și costume, ce au menirea de a descrie evenimente și întâmplări din istoria și folclorul acestui popor.

Dna Lu Yang este actriță de rangul întâi din China, laureată a multiplelor și celor mai prestigioase premii din Țara Marelui Zid. Dna Lu Yang a mulțumit conducerii ULIM pentru călduroasa primire, iar Institului CONFUCIUS  și Ambasadei Chinei - pentru buna organizare a evenimentului. ”Suntem emoționați, ca după o cale lungă de peste zece ore, să avem o audiență de tineri îmbrăcați în costume tradiționale chinezești, interesați de arta noastră”, a exclamat marea cântăreață.

Pe 2 martie, trupa chineză va prezenta un spectacol, la Opera Națională: www.nationalopera.md.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța


01.03.2017