Participarea în premieră a unei Universități din Republica Moldova la cea de a 16-a Adunare Generală a Consiliului European al Limbilor

În perioada 4-5 decembrie curent, Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost invitată să participe în calitate de membru cu drepturi depline la cea de-a 16-a Adunare Generală a Consiliului European al Limbilor, organizat în cadrul Universității Catolice Leuven din Bruxelles, Belgia.

La acest Summit european al Limbilor, ULIM a fost reprezentată de către Vicerectorul pentru Relații Internaționale și Parteneriat Strategic, conf.univ.dr. Corina Cojocaru-Ulianovschi, care a transmis un mesaj de mulțumire membrilor și Comitetului de administrare al Consiliului European al Limbilor pentru acceptarea candidaturii ULIM-ului. Ținem să menționăm că pentru prima dată în istoria universitară din Republica Moldova o instituție academică din țară este acceptată drept membru cu drepturi depline al acestui For academic european care întrunește peste 40 de Universități de pe continentul european.

La deschiderea Adunării Generale au participat diverși înalți oficiali europeni, reprezentanți ai Uniunii Europene, Consiliului Europei, Curții de Justiție a UE, reprezentanți ai diverselor misiuni diplomatice acreditate pe lângă UE, Rectori, Vicerectori ai diverselor instituții academice din Europa, profesori universitari și experți în domeniul europenizării, multilingvismului și interculturalitații. Subiectul central al prezentărilor și dezbaterilor l-a constituit importanța și ascensiunea rapidă a utilizării limbii engleze în mediul academic  și politic european, rolul altor limbi europene, metodologiile și politicile comunitare și universitare in domeniul promovării celor 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, provocările multilingvistice și interculturale ale Europei per-ansamblu.

La finalul Adunării Generale, Consiliul European al Limbilor și-a desemnat noua echipa de conducere, adoptând unele rezoluții privind necesitățile implementării unor noi politici lingvistice la nivel european, parvenite din partea Universităților din Bruxelles, Berlin, Oxford, Amsterdam, Geneva, Lyon, Koln, Bordeaux, Pisa, Milano, Trieste, Cluj-Napoca, Malaga, Lancaster, Frieburg, Sèvres, Lausanne, Southampton, Bologna, etc.


09.12.2014