Li Yulin, profesoară la Institutul ”CONFUCIUS”:
”Limba chineză se învață ușor”

La prelegerea publică, organizată, la ULIM, de Institutul ”CONFUCIUS”, au venit mulți studenți doritori de a învăța această limbă orientală. Lectorii chinezi încurajează tinerii s-o studieze, oferind mici secrete despre cum poate fi asimilată mai ușor gramatica.

Dna Li Yulin, profesoară la Institutul ”CONFUCIUS”, explică faptul că aceasta nu este atât de dificilă, precum se crede.  Anume prin jocuri, lectorii din China reușesc să-și ajute studenții în a se apropia de limba și cultura uneia dintre cele mai vechi civilizații din lume. Pentru cei pasionați de chineză, oferim spre lecturare un interviu cu dna Li Yulin.

Metodele moderne de predare ale profesorilor din China, la ULIM

-  Stimată doamnă Li Yulin,  de ce ați decis să organizați o prelegere publică anume despre gramatica limbii chineze?

-  Fiindcă aspectul gramatical al oricărei limbi străine, inclusiv şi al chinezei este esențial în cunoaşterea acesteia. Ne referim, întâi de toate, la unităţile de măsură utilizate în limba chineză. Avem multe asemenea cuvinte, ce modifică diverse substantive.

 Vrem să-i atenţionăm pe cei care studiază limba chineză, despre modul şi situaţiile în care se folosesc aceşti ”cuantificatori”, pentru a-i folosi corect. Astfel, sperăm ca studenţii să poată utiliza cuvintele de măsură chineze mai ușor și vor putea comunica şi interacţiona mai bine, în limba chineză.

Gramatica limbii chineze nu este dificilă

-   Ce importanță au jocurile în învățarea gramaticii acestei limbi orientale? Este atât de dificilă, precum se vorbește? Care e secretul învățării ei?

-   Gramatica limbii chineze nu este atât de dificilă de învățat, precum se crede. Însă, deseori, cei care o studiază, se confruntă cu dificultăți la capitolul memorizarea unor noțiuni, deoarece chineza este diferită de alte limbi orientale. O metodă eficientă, care facilitează asimilarea acesteia, este jocul. Prin intermediul acestuia, se evită folosirea metodei de a explica, care este puțin plictisitoare.

Sperăm ca toţi studenții noștri să înţeleagă noțiunile gramaticale mai repede şi mai bine, grație jocurilor folosite de lectorii Institutului ”CONFUCIUS”.

Recomandări pentru cei ambițioși

-   Ce alte metode moderne utilizează profesorii de la ”CONFUCIUS” în procesul de predare?

-   În predarea limbii chineze, mulți profesori aleg să folosească echipament multimedia pentru a preda, prezentând materiale vizuale, filme, pentru ca elevii lor să  înveţe cuvintele și structurile gramaticale mai uşor, prin intermediul acestora. Unii dintre profesorii noștri aleg să organizeze competiții între studenți, pentru a-i ajuta şi motiva să inveţe cu mult drag şi interes sporit limba chineză.

-   Ce recomandări aveți pentru cei ambițioși? 

-   Dacă doreşti să afli mai multe despre China și poporul ei, limba este primul pas, de la care trebuie să începi. Învățarea unei limbi străine nu este un lucru simplu și ar trebui să fie bine fundamentată la început, prin efort şi interes  în procesul de învățare. Ulterior,  vei înțelege că, limba  chineza se învață ușor și îţi va plăcea foarte mult.

 

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


01.04.2016