”Cultura, un geam deschis între statele noastre”
Zilele Coreei de Sud, la ULIM, s-au încheiat cu un spectacol de excepție

Zilele Coreei de Sud, la ULIM, s-au încheiat cu un spectacol al celor pasionați de limba și cultura Țării Dimineților Liniștite, găzduit de Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”. Evenimentul a fost onorat de prezența ambasadorilor SUA, Poloniei, Coreei în R. Moldova și altor reprezentanți diplomatici la Chișinău. Spectacolul dedicat aniversării a 25-a de la stabilirea relațiilor dintre R. Moldova și R. Coreea, precum și nouă ani de activitate a Centrului de Cultura și Limba Coreeană ”Se Jong”, s-a bucurat de participarea unor invitați speciali din Coreea de Sud, China, Ucraina și România.

”Coreea a depus eforturi foarte mari în stabilirea, dezvoltarea și conținutul relațiilor bilaterale”

Excelența sa Lee Yang-Goo, ambasadorul Coreei de Sud în R. Moldova, a remarcat atmosfera caldă a evenimentului și creșterea numărului celor interesați  de civilizația țării sale. Diplomatul a menționat dinamica ascendentă a relațiilor politice, economice și în domeniul sportului dintre statele noastre, ”cultura fiind un geam deschis de cunoaștere recipocă”.

Rectorul și academicianul Andrei Galben a rostit un mesaj de salut celor prezenți, în numele Senatului ULIM. ”Este frumos și firesc evenimentul de azi, însă mulți nu cunosc faptul că a fost dificil să ajungem la aceste momente care ne bucură. În urmă cu mai mulți ani, guvernarea comunistă ne-a pus multe piedici în cooperarea noastră.

De aceea, pledez, în mod repetat, pentru formarea unor buni specialiști ai R. Moldova în artă diplomatică. Coreea a depus eforturi foarte mari în stabilirea, dezvoltarea și conținutul relațiilor bilaterale dintre statele noastre, iar noi rămânem fideli misiunii nobile de a promova valorile unei mari civilizații orientale”, declară dl. Andrei Galben.

Domnia sa a îndemnat tinerii să studieze exemplul sacrificiului coreean, ca model de viață, pentru a rămâne pentru totdeauna stăpâni în R. Moldova și a nu emigra niciodată. Evenimentul a culminat cu un program artistic de excepție - piese de muzică ușoară, faimosul dans k-pop, demonstraţie de taekwondo şi dansul evantaielor, oferit de studenții ULIM și reprezentanții altor instituții partenere, precum Centrul pentru Copii și Tineret ”Udo Jurgens” din Budești, ansamblul ”Albinuța” din Centrul de Artăedin Ialoveni etc.

Parteneriate de succes

Excelența sa Lee Yang-Goo, dna Kim Won Sim, directoarea Departamentului de limbi asiatice din cadrul ULIM și alți reprezentanți ai Centrului de Cultura și Limba Coreeană ”Se Jong” au acordat diplome de mulțumire și cadouri mai multor personalități și organizații partenere, care pe parcursul a 25 de ani, s-au implicat activ în promovarea educației, culturii, sportului și voluntariatului coreean în R. Moldova, întâi de toate, rectorului Andrei Galben.

Printre cei nominalizați se numără și dl. Sergiu Armașu primar de Ialoveni, dna Nina Costiuc primar de Budești, dl. Gheorghe Brașovschi, primar de Sângerei, dl. Lilian Pereu, președintele Clubului Sportiv de Taekwondo Calea Fericirii, unor maeștri din Coreea de Sud etc.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


03.11.2017