Natalia Bantuș-Gurduza, fostă bursieră a Bundestagului German:
”Viața, la ULIM, e mai ”colorată” decât în alte instituții universitare”

Natalia Bantuș-Gurduza este una dintre cele mai bine cotate absolvente ULIM ale Facultății Drept, promoția 2006. În prezent este funcționară în cadrul Secretariatului Parlamentului RM și consultant principal în Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. După absolvire, a urmat studii masterale și doctorale în țară și străinătate.

A fost bursiera Academiei Diplomatice de la Viena - Special studies in International Relations și a Bundestagului German. După o perioadă de studii aprofundate în domeniile dreptului, relațiilor internaționale, limbilor străine, a călătoriilor și stagiilor profesionale, Natalia Bantuș-Gurduza a decis că e momentul să revină în RM și să contribuie la dezvoltarea țării, dar și să împărtășească altor tineri din experiența acumulată. 

”Am îndreptățit așteptările dascălilor mei”

În Bundestagul German

- Dragă  Natalia Bantuș-Gurduza, la zece ani de la absolvire, ai o carieră în ascensiune și am vrea să aflăm, aruncând o privire în urmă, de ce ai optat pentru o facultate anume, la ULIM?

- O spun cu toată certitudinea: am făcut o alegere corectă și am îndreptățit așteptările dascălilor mei. Am ales această universitate, pentru că mi-au plăcut condițiile și buna pregătire a cadrelor didactice ale Facultății Drept. Menționez aici și extraordinarele spații pentru studii ale ULIM, biblioteca și, desigur, atmosfera  internațională. Fiind foarte  tânără, pentru mine era importantă o stare de bine generală, pe care am simțit-o din start, la ULIM.

- În ce măsură studiile la ULIM ți-au influențat cariera și viața, în general?

- Fac parte dintr-o dinastie de juriști și am îndrăgit această meserie încă din familie. Încă de pe băncile studenției m-am convins de opțiunea mea corectă. La început, aveam o curiozitate sporită să-mi cunosc drepturile, ca apoi să înțeleg cum sunt construite sistemele judiciare din multe țări. Acum, în calitate de funcționar în parlament, îmi sunt extrem de utile aceste cunoștințe.

-  Ce apreciezi mai mult la ULIM ?

- De la bun început, am apreciat profesorii, colegii și orizonturile largi pe care le creează această universitate. Am avut dascăli, care m-au făcut responsabilă și mi-au dat curaj, pentru a le dovedi, ulterior, că eforturile lor nu a fost zadarnice. Unii dintre ei mi-au devenit colegi.

Apreciez îndeosebi, la ULIM, numeroasele proiecte internaționale, prin crearea unor oportunități de dezvoltare pentru studenți în învățarea limbilor străine, participarea la evenimente culturale internaționale tematice, comunicarea cu reprezentanți ai diferitor culturi și etnii. Astfel, viața la ULIM este mai ”colorată” decât în alte instituții universitare.

”Dragostea mea, limba germană, de care am învățat să nu mă tem, de la dascălii ulimiști…”

La studii, alături de Stephan Mayer, deputat în Parlamentul Germaniei

- Cum ți-ai echilibrat studiile cu pasiunile, călătoriile, distracțiile din timpul studenției?

- În perioada studenției, am avut multe activități interesante, între care, catedra militară, lecțiile de limbă engleză, școala auto, am plecat în vacanțele de vară în SUA, prin intermediul Programul Work and Travel, unde mi-am perfecționat limba engleză, am văzut și am trăit multe momente frumoase.

- Cum a evoluat viața ta după absolvire?

- După absolvirea studiilor la ULIM, am continuat să mă autoperfecționez. Am făcut studii masterale și doctorale în RM și străinătate. De asemenea, am încercat să-mi aprofundez cunoștințele în domeniul relațiilor internaționale și limbilor străine. Astfel, am studiat, timp de un an, la Academia Diplomatică de la Viena - Special studies in International Relations în limba engleză.

În Austria am învățat un an de zile limba germană și m-am îndrăgostit de ea. Probabil, m-au influențat și noii mei prietenii austrieci. Vroiam să înțeleg despre ce vorbesc și, deși în Viena se vorbește mai mult engleza, ei se bucurau și apreciau cetățenii străini, care doresc și pot vorbi limba lui Mozart. Pentru ei, aceasta nu era o necesitate, ci o dovadă de respect față de țara lor.

Când am revenit în Moldova, am decis să-mi îmbunătățesc cunoștințele de limbă germană. Căutam profesor și ce credeți că am făcut? M-am întors la Alma Mater - ULIM. Aici, am găsit susținere și am început să învăț limba germană de la zero. Am avut noroc de profesori foarte buni, anume de Aliona Lisnic și Ion Mărgineanu.

Acești oameni deosebiți m-au învățat să iubesc limba germană și să nu-mi fie frică de ea. Lumea mă convingea că pierd timpul, deoarece ar fi  prea dificilă, însă eu am ascultat sfaturile profesorilor mei minunați și mi-am dedicat un an întreg lecțiilor de limba germană, ca apoi, să aplic pentru Bursa Parlamentară Internațională 2010 și s-o câștig.

”La ULIM, am avut profesori deosebiți, care mi-au dat mult curaj”

Cum ai reușit să devii bursiera Bundestagului German?

- După interviul cu delegația comisiei de selectare de la Bundestag, am fost invitată la o recepție organizată de ambasadorul Germaniei în RM. Acolo erau mai mulți invitați, inclusiv și deputați din parlamentul nostru. Unul din dintre ei m-a întrebat un singur lucru: tu de-a cui ești?

Aceasta m-a dezarmat pe moment. Nu știam ce sa-i răspund…cred ca i-am zis cum îi cheamă pe părinții mei. Mai târziu, am înțeles că răspunsul corect era: sunt a nimănui. Adică, nu a intervenit nimeni pentru mine, ca să reușesc. M-am pregătit, am participat la interviu și am fost selectată. 

-  Ce ai putea să ne povestești despre această experiență educațională și profesională?

-  Bursa parlamentară internaţională a Bundestagului German nu este doar o experienţă valoroasă în domeniul politicii şi democraţiei sau sistemului parlamentar german, ci însemnă mult mai mult. Viața mea s-a schimbat radical de atunci. Am avut acces la evenimente importante, am cunoscut foarte mulți oameni interesanți și de succes. Am descoperit că nemții sunt foarte informați despre RM și au o mai bună înțelegere a culturii politice față de cea a poporul nostru.  

Promoția 2010 a Bundestagului German

Germania ne dă șansa să învățăm un model modern de dezvoltare, în condiții excelente și ne deschide toate ușile. Trebuie să mulțumim autorităților germane pentru asemenea șanse mari. Avem obligația morală, de a le dovedi, că investiția în tinerii noștri dă roade mari.

Menționez că am avut ocazii deosebite de a participa la seminarele unor importante fundații, precum Heinrich-Boll (Die Grunen), Konrad-Adenauer (CDU), Friedrich-Naumann (FDP), Hanss-Seidel (CSU), Friedrich-Ebert (SDP), Rosa-Luxemburg (Die Linke). De asemenea,  am fost înmatriculată la Universitatea Humboldt din Berlin, ca audientă a unui curs de drept, care m-a ajutat să învăț terminologia juridică în limba germană. Mulțumesc Bundestagului DE și celor implicați le sunt foarte recunoscătoare! Această experiență acumulată vreau s-o valorific pentru RM!

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


06.10.2017